
در سازه ها و ساختمانهای امروزی که همه روزه با آنها در ارتباط هستیم، تعداد زیاد و متنوعی از فلزات، در طرح و نقشهای مختلفی وجود دارند و حضور هر کدام از آنها در محیط اطراف ما باعث زیباتر کردن فضای اطرف ما و یا افزایش استحکام سازهها میشود.
این سازهها و وسایل، برای داشتن یک طرح زیبا و تمیز، باید طوری برش و یا صیقل بخورند که از یک سو مقاومت خود را حفظ کنند، و از سوی دیگر نیز باعث افزایش زیبایی محیط اطراف شوند. یکی از وسایلی که میتواند این برشها صیقلها را برای ما ایجاد کنند، الماسهای تراشکاری هستند. اما به راستی این الماس های تراشکاری چه هستند و چگونه می توان انواع آن هارا از یکدیگر تشخیص داد؟
اگر شما نیز قصد دارید تا در حوزه تراشکاری فعالیت داشته باشید و یا اینکه به این صنعت علاقه دارید، با ما در این مقاله از آریسمان ابزار همراه باشید، چرا که در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل به بررسی همه چیز در مورد الماسهای تراشکاری و کاربرد آنها بپردازیم.
الماس تراشکاری چیست
الماس تراشکاری، که در صنعت با نامهای تخصصی اینسرت شناخته میشود، یکی از اصلی ترین و حیاتی ترین قطعات در صنعت تراشکاری است. با کمک این الماسها میتوانید هر نوع برشی را با هر نوع ضخامت و سختی که دوست دارید بر روی فلز مورد نظر خود ایجاد کنید، بدون آن که نگران خراب شدن الماس تراشکاری خود باشید.
الماس های تراشکاری جزو سختترین مادههای شناخته شده در جهان بوده و سختی متوسط آن ۵ برابر کاربایدهای سمانتر است. در هر تیغچه خاص، مواد و ترکیبات خاصی به کار رفته است که در بخشهای بعدی همین مقاله به بررسی این موضوع نیز خواهیم پرداخت. نحوه کارکرد الماس تراشکاری به این صورت است که شما با نصب کردن آنها به روی دستگاه برش مورد نظر خود، هرنوع برشی را که میخواهید بر روی فلز مورد نظر خود قرار دهید.
این الماسها ابزارهایی کاملا قابل تعویض و یا بهبود هستند که برای براده برداری و برشکاری روی فلزات استفاده میشود. الماسهای تراشکاری براساس استانداردهایی بین المللی کدگذاری میشوند تا برای همه در هر کشوری قابل درک باشد. از مهم ترین ویژگیهای الماس تراشکاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سختی بسیار بالا
- مقاومت به سایش بسیار عالی
- قابلیت هدایت حرارتی خوب
- استحکام فشاری بالا
- انبساط حرارتی ناچیز
- شباهت ابعادی عالی در برادهبرداری
- صافی سطح بالا
کاربرد الماس تراشکاری
الماسهای تراشکاری دارای کاربردهای بسیار فراوانی هستند که مهم ترین آنها عبارت اند از:
- براده برداری فلزات
- گوشه گیری قطعات
- ایجاد برشهای عمقی در سطح فلزات
- صیقل دادن و جلا دادن سطح اجسام
- ایجاد تراش در سطح فلزات
انواع الماس تراشکاری
همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم، طبق استاندارد وضع شده در جهان، الماسهای تراشکاری باید توسط یک کد مخصوص نام گذاری شوند تا همه افراد در تمامی بخشهای جهان بتوانند اینسرت مورد نظر خود را راحت تر پیدا کنند. هر بخش از این کد دارای معانی خاصی است که در اینجا به بررسی مهم ترین انها پرداخته ایم:
1. شکل هندسی: نشان دهنده نحوه طراحی و شکل هندسی اینسرت است:
- مثلث(مدل T)
- مربع(مدل S)
- مستطیل(مدل L،B یا A)
- لوزی( مدل C، D، E یا V)
- شش ضلعی(مدل H)
- هشت ضلعی(مدل O)
- دایره(مدل R)
- پنچ ضلعی( مدل T یا W)
2. زاویه آزاد: این شاخص نشان دهنده میزان زاویه آزاد گوشههای اینسرت تراشکاری است. زاویه آزاد الماسها از 0 درجه(عمود کامل) تا 30 درجه متغیر است.
3. تلرانس: میزان تلرانس اینسرت تراشکاری نشان دهنده درصد خطای ابعاد اینسرت و میزان خطای احتمالی آن در هنگام ایجاد تراش است. معمولا شرکتهای سازنده تیغچه معروف تر، اینسرتهایی با تلرانس کمتر تولید میکنند.
4. نوع شیارهای الماس: یک اینسرت، بسته به نیاز و نوع فعالیت شما، میتواند دارای شیار و یا بدون شیار باشد. این شاخص، میزان و نوع شیار را تعیین میکند.
5. طول لبه اینسرت: مشخصهای عددی است که برای مقایسه طول لبه تیغه به کار میرود. لزوما یک تیغه با لبه بلند تر، تیز تر نیست.
6. ضخامت اینسرت: این بخش نیز مشخصهای عددی است که بیانگر میزان ضخامت الماس است.
7. زاویه گوشه الماس: بسته به شکلهای مختلف ، زاویه گوشه الماس از 0.03 میلیمتر تا 3 میلیمتر متغیر است. در حاات کلی، هرچه زاویه آزاد الماس بیشتر باشد، میزان زاویه گوشه آن کمتر میشود.
8. مدل براده شکن: بخش انتهایی و سمت راست کد شامل دو حرف اختصاری است که نشان دهنده مدل براده شکن و شرکت سازنده آن است.
جنس الماس تراشکاری
بنابراینکه قصد داشته باشید از ایسنرت تراشکاری خود برای ایجاد برش در چه فلزی استفاده کنید، جنس الماس مورد نیاز شما برای تراشکاری نیز متفاوت خواهد بود. هرچه جنس تیغه شما از سختی بیشتری برخوردار باشد، قدرت و سرعت شکل دهی آن به جسم مورد نظر شما نیز ساده تر خواهد بود. جنس اینسرنتهای تراشکاری به یکی از دو صورت زیر است:
- اینسرتهای تنگستن: در این نوع، معمولا آلیاژهایی به صورت ترکیبی از آهن، کروم و تیتانیوم ساخته میشوند. از این نوع تیغچهها بیشتر برای تراشکاریهایی استفاده میشود که سختی ماده مورد تراشکاری در آن کم است و بنابراین برای تراشکاریهای کوتاه مدت و با دوام کم استفاده میشود. قیمت این نوع الماسها نیز معمولا به صرفه تر از الماسهای سرامیکی هستند.
- اینسرتهای سرامیکی: این نوع اینسرتها از اینسرتهای تنگستن گرانتر بوده ولی مقاومت و قدرت خراش بیشتری نسبت به اینسرتهای تنگستن دارند.
سخن پایانی
یک تراشکار ماهر باید بتواند تمامیتیغههای تراشکاری مختلف و کاربرد آنها را بشناسد و با توجه به آنها الماس درست را برای فعالیت خود انتخاب کند.امیدواریم با کمک این مقاله توانسته باشیم شما را با این موضوع مه در تراشکاری بیشتر آشنا کنیم.