فرزکاری چیست و چه کاربردی دارد؟
یکی از مهم ترین و پر استفاده ترین ابزارهای موجود در فلز تراشی و یا ماشین کاری، ابزار دستگاه فرزکاری است. این دستگاه، به دلیل داشتن قابلیت و قدرتهای زیاد، در انواع مدل و قدرتهای متفاوت به بازار و صنعتهای متفاوت عرضه میشوند.
اگر شما نیز به دنیای فلز تراشی و فرزکاری علاقه دارید و یا در آن فعالیت میکنید، پیشنهاد میشود به هیچ وجه این مقاله را از دست ندهید چرا که در این مقاله قصد داریم تا به بررسی و آشنایی با دستگاه فرزکاری و همچنین انواع آنها بپردازیم.
دستگاه فرزکاری چیست؟
دستگاه فرزکاری یا ماشين فرز، نوعی دستگاه مخصوص برش دادن و یا صیقل دادن است که هم به صورت دستی و هم به صورت ماشین فرز وجود دارد. معمولا از دستگاههای فرزکاری دستی برای کارهای کوچک و صیقل دادنهای سطحی و از ماشین فرز برای ایجاد برشهای عمیق استفاده میشود.
با اینکه وظیفه اصلی این دستگاه بریدن آهن است، ولی با این حال از برخی نوع از این دستگاهها میتوان برای برش دادن قطعات با جنسهای دیگری مانند چوب و سنگ نیز استفاده کرد.
اکثر این دستگاههای فرز با کمک انرژی برق و یا کمپرسور باد فعالیت میکنند.
کاربرد دستگاه فرز
دستگاه فرز، بسته به میزان قدرت ، دارای کاربردهای بسیاری است که در این بخش به بررسی مهم ترین و معروف ترین آنها میپردازیم:
- صیقل دادن: یکی از اصلی ترین ویژگی دستگاه و ماشین فرز، صیقل دادن سطح سنگها و آهنهای موجود در محلهای ساخت و ساز است.
- تیز کردن ابزار و وسایل دیگر: اگر به مغازههایی که چاقو و یا ابزار آلات آهنگری را تیز میکنند توجه کنید، متوجه میشوید که اکثر آنها معمولا یک نوع دستگاه فرز نسبتا معمولی برای این کار دارند که برای کارشان مناسب است.
- ایجاد برش در سطح: بسیاری از اوقات، برای ایجاد طرح خاصی بر روی سنگ و آهن مورد استفاده در ساختمانها، مجبور به برش دادن و عمق دادن به سنگ هستیم که در اینجا دستگاههای فرزکاری به کمک ما میآیند.
انواع دستگاه فرز
دستگاههای فرز کاری موجود در ایران و جهان به دو صورت دستی و یا ماشین فرز وجود دارند. دستگاههای فرزکاری دستی اکثرا همان دستگاههایی هستند که در مناطق عمرانی و به جهت ایجاد برشها و صیقلهای کوچک و جزئی صورت میگیرد. داخل این دستگاهها معمولا از یک موتور کوچک به همراه تیغه ای دایره ای شکل استفاده میشوند و عمر تیغه آنها معمولا زیاد نیست.
اما در مورد ماشینهای فرز مورد استفاده برای فعالیتهای بزرگتر، دانستن دو نوع اصلی آنها بسیار حائز اهمیت است:
- ماشین فرز افقی: به ماشین فرزی گویند که در آن اسپیندل ماشین فرز به صورت افقی نسبت به میز اصلی ماشین قرار دارد. یکی از قابلیتهای اصلی میز ماشینهای فرزکاری افقی، قابلیت تنظیم موقعیت طولی میز است.
همانطور که از نام این ماشینهای فرزکاری نیز مشخص است، از این نوع ماشین بیشتر برای تراشیدن سطوح، ایجاد شیارهای مستقیم و رنده تراشی استفاده میشود. اگر قصد تراش سطحی قطعات بزرگ را دارید، پیشنهاد میگردد از این دستگاه برای فرزکاری آنها استفاده کنید.
- ماشین فرز عمودی: به نوعی از ماشینهای فرز کاری میگویند که در آنها اسپیندل عمود بر سطح میز فرزکاری قرار دارد. این نوع از ماشینهای فرزکاری معمولا برای ایجاد شیارهایی با عمق بیشتر کاربرد دارند. میز این نوع فرز نیز(بسته به مدل دستگاه شما) ممکن است به صورت طولی و یا یونیورسال(در همه جهات) حرکت کند.
مشخصات دستگاه فرز سی ان سی عمودی
دستگاه فرز سی ان سی دستگاهی است که قطعات مختلف را به صورت عمودی برش می دهد که در آنها ابزار برشی و اسپیندل به شکل عمود نسبت به میز دستگاه قرار می گیرند. این نحوه قرار گیری ابزار برشی و اسپین سبب عمودی شدن محدوده حرکتی دستگاه می شود و به همین دلیل است که این دستگاه ها برای برش های عمودی و سوراخکاری و حفاری مناسب و کاربردی هستند. این دستگاه ها به منظور برش دادن مواد و قطعات مختلف مانند فلزات و پلاستیک ها مورد استفاده قرار گرفته و محدودیتی در کاربرد دستگاه فرز سی ان سی عمودی وجود ندارد.
یکی از مشخصات اصلی دستگاه فرز عمودی سی ان سی، بهره گیری از نرم افزار سی ان سی است. این نرم افزار پیشرفته تحت کنترل کامپیوتر بوده و به خوبی می تواند کار کنترل حرکت دستگاه و به طور ویژه اسپیندل را در جهت های مختلف انجام دهد و آن را برای برش دادن دقیق قطعات در جهت های مختلف به کار گیرد.
عملکرد دستگاه فرز سی ان سی عمودی
در رابطه با عملکرد دستگاه های فرز سی ان سی عمودی باید گفت که شخصی به عنوان اپراتور یا تکنسین این دستگاه فعالیت دارد و می تواند از Control Panel استفاده کرده و مختصات حرکتی موردنظر را وارد و تنظیم کند. این در حالی است که طرح برش از قبل به وسیله نرم افزار اتوکد پیاده سازی شده است. طرح برش در قالب فرمت G-Code با نرم افزار سی ان سی دستگاه وارد می شود. سپس دستگاه برای شروع فعالیت خود آماده است. اپراتور با زدن دکمه روشن شدن الکتروموتور، دستگاه را راه اندازی می کند.
زمانی که الکتروموتور فعال می شود، محورهای دستگاه به حرکت در می آیند. حرکت هایی که این دستگاه می تواند داشته باشد شامل حرکت در جهت رفت و برگشت و همچنین حرکت دورانی است. این حرکت ها در حالتی رخ می دهند که اسپیندل ابزار برشی را نگه می دارد و کار تنظیم سرعت چرخش آن را عهده دار است. در نتیجه حرکت های مذکور، برش قطعه کار در الگوهای دو بعدی و سه بعدی صورت می گیرد.
مزایای ماشین فرز عمودی سی ان سی
با توجه به نوع طراحی نرم افزار دستگاه و همچنین طراحی بدنه دستگاه، امتیازات و مزایای جالب توجهی در کاربرد دستگاه فرز سی ان سی عمودی وجود دارد. این مزایا دستگاه فرز عمودی سی ان سی را نسبت به دستگاه های افقی برتر می سازد. بنابراین بسیاری از کارگاه ها ترجیح می دهند این دستگاه را برای امور برشکاری انتخاب کنند. مهمترین مزایای این دستگاه شامل موارد زیر است:
● دید بهتر و مناسب تر
از آنجا که فضای کار دستگاه باز است و همچنین نحوه طراحی میز دستگاه محدودیت ایجاد نمی کند، دستگاه های فرز عمودی دید بهتر و کامل تری در اختیار تکنسین قرار می دهند. بنابراین تکنسین می تواند خیلی راحت تر جزئیات را تحت کنترل داشته و برش های دقیق تر انجام دهد.
● هزینه نگهداری پایین تر
همانطور که گفته شد، هنگام کار با دستگاه فرز سی ان سی عمودی، وضعیت برش به طور کامل برای اپراتور روشن است. این یعنی نحوه عملکرد دستگاه برای اپراتور واضح بوده و می داند در چه جاهایی احتمال بروز خطا وجود دارد. به همین دلیل می توان برخی از مشکلات را از بین برد یا به حداقل رساند و هزینه کار و نگهداری دستگاه را پایین تر آورد.
● سهولت و مناسب بودن برای کاربران
طراحی دستگاه فرز سی ان سی عمودی به گونه ای است که کنترل و مدیریت دستگاه برای افراد بسیار کاربر پسند بوده و استفاده گسترده از این دستگاه نشان دهنده راحتی کار با دستگاه است. به طور کلی اکثر کارگاه داران بر این باورند که این دستگاه ها سر راست بوده و برای انجام فرایند برش به به وسایل خاصی نیاز ندارند.
● دقت فوق العاده
این دستگاه به دلیل بهره گیری از نرم افزار سی ان سی، دقت و کیفیت بالایی در برش های خود داشته و خطر خطای انسانی را به حداقل می رساند. علاوه بر این اپراتور تسلط کاملی بر عملکرد دستگاه داشته و مطمئن می شود که در هیچ یک از بخش های آن خطایی رخ نمی دهد.
آشنایی با دستگاه فرز سی ان سی افقی
دستگاه فرز سی ان سی افقی نوعی ماشین فرز است که در آن قطعه اسپیندل به صورت افقی نسبت به میز کار ماشین قرار گرفته است. در این دستگاهها، ابزار برش بر روی اسپیندل نصب شده و حرکت رفت و برگشت اسپیندل منجر به انجام برشهای طولی و به طور ویژه برشهای سطحی میشود. همچنین، در این نوع ماشین، شما میتوانید محل قرار گیری میز را با کمک گیره هایی در اطراف آن تنظیم کنید.
همانطور که از نام این ماشینهای فرزکاری نیز مشخص است، از این نوع ماشین بیشتر برای تراشیدن سطوح، ایجاد شیارهای مستقیم و رنده تراشی استفاده میشود. اگر قصد تراش سطحی قطعات بزرگ را دارید، پیشنهاد میگردد از این دستگاه برای فرزکاری آنها استفاده کنید.در ادامه با مشخصات و اجزای این دستگاه بیشتر آشنا خواهیم شد.
مشخصات دستگاه فرز سی ان سی افقی
برای آن که بتوانیم با این دستگاه مهم بیشتر آشنا شویم و از آن بیشترین استفاده را ببریم، باید ابتدا با مشخصات و اجزای به کار رفته در این دستگاه فرز سی ان سی تسلط داشته باشیم. مشخصات دستگاه فرز سی ان سی افقی شامل اجزای زیر است:
– موتور: بخش حیاتی و به اصطلاح قلب دستگاه فرز بوده که تاثیر زیادی در کارکرد و سرعت برش دستگاه دارد.
– بازو: به دو حالت متحرک یا ثابت عرضه میشوند.
– اسپیندل: محل قرار دادن تیغه فرزکاری که در این دستگاه به صورت افقی نصب میشود.
– میز اصلی: بسته به مدل ماشین فرز میتواند در همه جهات و یا در جهات خاصی حرکت کند.
– اهرم تنظیم ارتفاع
– پشتیبان میله فرز(مخصوص ماشین فرزکاری افقی)
– ستون: محل اصلی قرارگیری آوری کل سیستم
– میز گونیایی: میز اصلی (که محل بستن قطعه کار است) روی میز گونیایی سوار شده و هر دوی آنها (میز اصلی و میز گونیایی) روی دستگاه فرز قرار میگیرند و میتوانند جابجا شوند.
کاربرد دستگاه فرز سی ان سی افقی
از مهم ترین کاربردهای روزمره دستگاه فرز سی ان سی افقی که همه تراشکاران و فلزکاران باید با آن آشنایی داشته باشند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– ایجاد برشهای سطحی در سطح مواد(به خصوص در فلزات و آهن آلات)
– ایجاد صافکاری
– مونتاژ کاری
– ایجاد شیار بر روی سطوح مختلف
– جدا کردن قطعات مختلف از یکدیگر
– استفاده به عنوان رومیزی! (از آنجایی که اندازه میز این دستگاهها معمولا بسیار بزرگ است، میتوانید از آن به عنوان یک دستگاه رومیزی یا به صورت یک دستگاه صنعتی استفاده کنید)
برترین برندهای مطرح دستگاه فرز افقی در جهان
شرکتهای بسیاری هستند که سابقه فعالیت در ساخت دستگاه فرز افقی داشته اند، اما متاسفانه کیفیت همه آنها به اندازه یکدیگر نبوده و میزان قدرت و کیفیت برخی از آنها نسبت به برخی دیگر در این زمینه بیش تر است. به همین دلیل محصولات تولیدی این شرکتها از کیفیت و دوام بیشتر برخوردار است.
در ادامه به معرفی یک سری از این شرکتهای معروف و متبحر در زمینه تولید دستگاه فرز افقی سی ان سی میپردازیم تا شما نیز بتوانید تصمیم منطقی تری در خرید خود داشته باشید:
1. شرکتهای ژاپنی: Yamazaki Mazak – Okuma – TOSHIBA MACHINE
2. شرکت آمریکایی: Haas
3. شرکتهای آلمانی: Maschinenfabrik – Berthold Hermle AG
اجزا ماشین فرز
با اینکه ماشینهای فرزکاری دارای انواع متنوعی هستند، ولی اکثر اجزای آنها به یکدیگر شبیه بوده و شامل موارد زیر میشود:
- موتور
- بازو: متحرک یا ثابت
- اسپیندل: محل قرار دادن تیغه فرزکاری
- میز اصلی: بسته به مدل ماشین فرز میتواند در همه جهات و یا در جهات خاصی حرکت کند
- اهرم تنظیم ارتفاع
- پشتیبان میله فرز( مخصوص ماشین فرزکاری افقی)
- ستون: محل اصلی جمع آوری کل سیستم و موتور دستگاه
- میز گونیایی: میز اصلی (که محل بستن قطعه کار است) روی میز گونیایی سوار شده و هر دوی آنها (میز اصلی و میز گونیایی) روی دستگاه فرز قرار میگیرند و میتوانند جابجا شوند.
جمع بندی
آشنایی با دستگاه فرزکاری و نحوه کار اجزا آنها برای شروع کار امری بسیار حیاتی و مهم است.
ما نیز در این مقاله از آریسمان ابزار سعی کردیم تا شما را با انواع و اجزای ماشینهای فرز بیشتر آشنا کنیم.هم چنین برای تهیه انواع ابزار آلات فرزکاری و تراشکاری مانند، الماس تراشکاری و فرزکاری، تیغچه تراشکاری و فرزکاری و … می توانید با واحد فروش ما تماس برقرار کنید.