
شغل قالبسازی یکی از مهم ترین مشاغلی صنعتی است و کاربردهای فراوانی دارد. برای ساخت انواع قطعات صنعتی در اندازه های مختلف و جنس های گوناگون می توان از قالب سازی استفاده کرد. سابقه قالب سازی و استفاده از قالب ها در زندگی انسان ها تاریخ بلند مدتی دارد و سالیان سال است که بشر قالب ها را برای اهداف مختلف به کار می گیرد.
امروزه صنعت قالب سازی با استفاده از تکنولوژی پیشرفت چشمگیری داشته است و یکی از مشاغل پر درآمد صنعتی محسوب می شود. در این مقاله از وب سایت آریسمان ابزار به معرفی شغل و صنعت قالب سازی می پردازیم. اگر به این حوزه علاقه مندید حتما تا انتها با ما همراه باشید.
آشنایی با شغل قالب سازی
ساخت قطعات در شغل قالبسازی فرایند چند مرحله ای است و از بخش های مختلفی تشکیل می شود. طراحی قالب، ساخت قطعه، مونتاژ قطعات، آب کاری و … مهم ترین مراحل ساخت قطعات به روش قالب سازی می باشند. بسیاری از محصولاتی که امروزه در اطراف ما وجود دارند به این شیوه تولید می شوند.
شغل قالبسازی در گذشته با ابزارهایی همچون سنگ و چوب انجام می شده است اما امروزه از تجهیزات پیشرفته و متریال های مختلفی مانند انواع پلاستیک ها و فلزات، پلیمرهای گرم و سخت، شیشه و … بهره گرفته می شود.
مهم ترین دلیلی که سبب می شود بسیاری از قطعات صنعتی به شیوه قالب سازی تولید شوند، امکان تولید دسته ای و انبوه محصولات یا قطعات است. در واقع قالب ساز، قالب قطعه را می سازد و بدین صورت می توان محصولات مشابه را با کیفیت بالا به صورت انبوه تولید کرد. استفاده از قالب ها هم کیفیت محصولات را حفظ می کند و هم هزینه ها تمام شده را کاهش می دهد.
کاربرد شغل قالبسازی
قالبسازی در صنایع مختلفی کاربرد دارد و می توان با استفاده از آن قطعات و محصولات متعددی تولید کرد. از این رو بسیاری از صنایع نیاز به استفاده از متخصصان شغل قالبسازی دارند. در ادامه مهم ترین کاربردهای قالب سازی در صنایع مختلف را بیان خواهیم کرد.
صنایع خودروسازی
برای تولید قطعات مختلف خودرو ها شامل قطعات بدنه خودرو، قطعات موتور، قطعات لاستیکی و … از قالب ها استفاده می شود. در واقع تنها با استفاده از قالب ها است که می توان تولید انبوه این قطعات را با دقت و کیفیت بالا انجام داد.
الکترونیک
بیشتر قطعات و محصولات الکترونیکی که در دستگاه های مخابراتی، تجهیزات دیجیتال و لوازم جانبی کامپیوترها به کار می روند، از طریق قالب ها تولید می شوند.
صنعت درمانی و پزشکی
بسیاری از محصولات و تجهیزات پزشکی از جمله سرنگ ها، قلم انسولین، آنژیوکت ها، ظروف آزمایشگاهی و … همگی توسط قالب ها تولید می شوند و شغل قالب سازی نقش مهمی در این صنعت دارد.
تولید لوازم خانگی
شغل قالب سازی علاوه بر صنایع فوق در صنعت ساخت لوازم خانگی مختلف نظیر یخچال، ماشین لباس شویی، تلویزیون و … نیز کاربرد دارد.
مزایا و معایب شغل قالبسازی
شغل قالب سازی به عنوان یکی از مهم ترین مشاغل صنعتی مزایای و معایب خاص خود را دارد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
مزایا شغل قالبسازی
قالب سازی به عنوان یک شغل صنعتی و کلیدی نیازمند تخصص و مهارت زیادی است. افراد برای موفقیت در این حوزه نیاز دارند توانایی کار با ابزارآلات و تجهیزات مختلف را فرا گیرند. از جمله کار با نرم افزارهای طراحی، ماشین های CNC و غیره. اگر به علوم مهندسی، ریاضی و طراحی علاقه مند هستید، انتخاب این شغل می تواند یکی از گزینه های جذاب پیش روی شما باشد.
هزینه ساخت هر قالب با توجه به فاکتورهای مختلفی همچون اندازه قالب و پیچیدگی آن متفاوت است. با این حال به طور کلی قالب سازی شغل پردرآمدی است.
معایب شغل قالبسازی
قالب سازی فرایند پیچیده ای است و این پیچیدگی طراحی و تعمیر قالب ها، نیازمند دانش تخصصی و اختصاص مدت زمان زیادی است. همچنین رونق مشاغل قالب سازی به شدت به وضعیت اقتصادی و صنعت کشور وابسته است.
جمع بندی
قالب سازها در پیشبرد صنایع مختلف نقش موثری دارند. در حقیقت هنر آن ها کمک می کند بتوانیم قطعات و محصولات مختلف را به تولید انبوه برسانیم، مدت زمان و هزینه تولید انبوه قطعات کاهش یابد و دقت و کیفیت آن ها نیز حفظ شود. همچنین لازم به ذکر است که برای موفقیت در این شغل نیاز است از مهارت های تخصصی و فنی متعددی استفاده شود.